Diskuse

Stát a sport 2

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J94a74n 29R14á50ž

7. 3. 2018 12:12

Ministerstvo pro sport, Proč? Zabezpečovat sport centrálním orgánem jen zvýší byrokratickou zátěž a je zdrojem korupce. Zákonem zakázat jakoukoliv podporu profesionálního sportu z veřejných zdrojů, je jedinou cestou jak odstranit korupci a kšeftování při této činnosti sloužící jen k dosažení zisku a zábavě relativně malého procenta občanů.

1) Profesionální sport je ryze komerční činnost, kterou stát má jen kontrolovat stejně jako každý jiný podnikatelský záměr.

2) Olympiáda je show určené jen k pobavení diváků a tvorbu (nemalých) zisků pro zúčastněné, počínaje sportovci, sponzory, radia a televize, až po národní olympijské výbory. Proč by se na tom měl podílet daňový poplatník, mi není jasné

3) Stát, jako reprezentant celospolečenského zájmu občanů, má podporovat jen provozování sportu, jako nevýdělečnou pohybovou aktivitu svých občanů, zejména mládeže. Finacování těchto aktivit by měl ponechat na občanech samých, zejména prostřednictvím zastupitelstev obcí, vedení škol a občanských spolků (tělovýchovných jednot). Proto by měl nechat plně na obecních zastupitelstvech, aby si sport v obcích zajistily samy a musí jim z daní nechat dost prostředků účelově vázaných na tuto činnost . Změnou systému daňových úlev v zákoně, zvýhodnit ty sponzory (firmy i občany), kteří jsou ochotni finančně se podílet na financování sportovní činnosti v obcích.

4) Finančně podporovat státní reprezentaci by měl stát jen u těch sportů, u níž nelze předpokládat, že svazy ze svých vlastních zdrojů tuto činnost zabezpečovat objektivně nemohou, formou účelově vázané dotace příslušnému sportovnímu svazu!

PS.Příklad zcela nesmyslné podpory profesionálnímu sportu: Na zápasy brněnské extraligové Zbrojovky chodí průměrně 4-6tis. diváků. Městský fotbalový stadion na Srbské má kapacitu 12.500 diváků a byl nedávno rekonstruován za 110mil.Kč z městského rozpočtu. Přesto město uvažuje o výstavbě nového fotbalového stadionu za cca 3 miliardyKč(!), při tom Brno nemá moderní lehkoatletický stadion,ani halu!

1 0
možnosti
PU

Vůbec jste nečetl co píšu, nebo jste to nepochopil.

Profesionální sport je součástí spolkové tělovýchovy, tedy spolků. Tam se stát vůbec neangažuje. Je mu zcela jedno, kolik spolek (sportovní klub) zaplatí za nějakého hráče, nebo jakou mu platí, často zcela nereálnou mzdu - tedy mzdu - to právě je ten problém, protože ti profi sportovci nejsou vinou našich idiotských zákonů považováni za zaměstnance svých zaměstnavatelů.

Jediné, co stát do spolku pošle, jsou prostředku na přípravu reprezentantů - pokud na tom má zájem, což má. Dále pak na výchovu mládeže. Zde ovšem je to poněkud omezeno - totiž jestliže stát přispívá na výchovu mládeže, musí se podílet i na příjmu za případný prodej toho hráče. Nelze to vidět tak, že bude sportovní klub vychovávat mládež ve státem placených střediscích a pak bude vydělávat na jejich prodeji.

Právě v éře profisportu musí stát přípravu reprezentace a samotnou reprezentaci podporovat. Samy kluby by se na to mohly vykašlat - k čemu jim je reprezentace, dokonce už vidíme, že své borce pro reprezentaci nechtějí uvolňovat. Což je třeba zákonem ošetřit.

A stát nemůže nikomu nic nařizovat ani zakazovat než prostřednictvím zákona. Pak ovšem na to musí mít úřad (ministerstvo), který na dodržování zákona dohlíží a uplatňuje jej. Z toho je jasné, že jakési ČUS a podobné vůbec nepotřebuje, naopak.

Takže profisport - mimo péči státu.

0 0
možnosti
Foto

Stát se nemá do sportu montovat a nijak ho nefinancovat. Sport je individuální záležitostí a jako takový by měl být financovaný ryze ze soukromých zdrojů.

0 0
možnosti
PU

Obrovský omyl. Sport je důležitý pro zdraví a zdatnost občanů, investice do něj jsou mnohem účinnější, nežli investice do zdravotnictví na léčbu civilizačních chorob.

A pokud jste to četl - stát platí jen reprezentaci a sport pro všechny.

0 0
možnosti
MS

Hezký a výstižný článek, který jen potvrzuje co se politici bojí říct nahlas. Všichni bychom chtěli, aby stát podporoval sport a sportovní talenty. Místo toho jen přes různé svazové podržtašky a jiné parazity podporuje kšeftování se sportovci.

0 0
možnosti
PU

No - přesně.

Ale i když jsem to těm, co to mají spasit, říkal už několikrát (resp. napsal, protože na žádost o schůzku nereagují), není žádná odezva.

Proto si myslím, že jde o to, aby se koza nažrala a vlk zůstal v pohodě.

0 0
možnosti
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 930x
Jsem člověk, který se řídí svým rozumem. Vše, co nemá logiku a postrádá elementární etiku, mne irituje.

Seznam rubrik