Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Národní sportovní agentura

Tak máme nové ministerstvo sportu. Sice to de jure ministerstvo není, ale de facto jo. Divím se, že to ve Sněmovně prošlo tak těsně, jakkoliv všichni politici i sportovní organizace na současné uspořádání hrdinně nadávali.

No ale to jsou politici. Je třeba být proti všemu, s čím přichází momentální vláda, byť by to bylo geniální.

Nicméně – fakt se neví, co tato Agentura bude ve skutečnosti dělat a jak. Ty proklamace, které jsou nám předkládány, neříkají vůbec nic. A přitom by bylo potřeba říci:

1)  Jaké bude uspořádání vztahu stát – tělovýchova. Nezdá se, že by se na tom současném, podle mne nesmyslném, mělo něco měnit. Pokud to tak skutečně zůstane, mohl se sport v pohodě nechat přifařený k MŠMT. Stálo by to míň.

      Ale systém uspořádání je třeba zásadně změnit. Především je třeba zrušit ČUS (dříve ČSTV), jakožto zbytečný orgán. To, že jako první s nadšením kvitoval ustavení NSA předseda ČUS Jansta, je signifikantní. Jak jinak – je třeba nové vrchnosti podkuřovat. Ale máme-li ministerstvo sportu, nepotřebujeme ČUS. Pokud by si snad sportovní svazy přály mít nějakou zastřešující (odborovou) organizaci, je to jejich věc, ale musí si ji platit ze svého, nikoliv z peněz státu.

2)  Priority a odpovědnost. Prioritou státu, potažmo NSA, musí být jediné dvě věci: Sportovní reprezentace a mládež (Sport pro všechny). Nikoliv pak Spolkový sport, který dnes naopak spotřebovává nejvíc prostředků, do sportu tekoucích. A tu se obávám, že tohle nebude v programu Agentury zahrnuto. Spolkový sport, tj. všechny soutěže, musí být v plné správě sportovních svazů, jak po stránce organizační, tak ekonomické.

3)  Financování. Je třeba zrušit od základu systém dotací. Je to neprůhledný, nesystémový a korupční systém. Nahradit ho musí jasně stanovený, algoritmem řízený příspěvkový systém, založený na jasně daných pravidlech – význam daného sportu, jeho úspěšnost, jeho členská základna (mládeže), to vše dle výše zmíněných priorit.

4)  Definice subjektů v tělovýchově – velmi důležitý bod. Musí být jasno, kdo je kdo, jak je v systému zařazen a jaká jsou jeho práva a povinnosti. Není to tak, že tohle je dnes přece jasné, naopak v tom je, patrně účelový, chaos. Vezměme si jen profesionální sportovce – hráče profi klubů. Vůbec nejsou zakotveni v legislativě, dokonce jsou jakoby samozřejmě považováni za podnikatele – dokonce takové, že mohou uplatňovat výdaje procentem. No – jak jinak, oni přece žádné výdaje, související s jejich „podnikáním“ nemají. Všechno jim platí klub. Přitom podle všech platných zákonů a jejich ustanovení jsou to jednoznačně zaměstnanci. Ale to jejich zaměstnavatelům – klubům – nevyhovuje, je tu otázka daní, odvodů, … prostě proč by měli státu něco odvádět, že? Naopak po něm chtějí dotace, aby na ty platy měli.

5)  To vše, a ještě mnoho dalšího (např. zákonem určené zdroje financování sportu – rozpočtové určení daní) musí být legislativně stanoveno zákonem o sportu.

No – nic z toho se nikde neprezentovalo, skutečně to vypadá tak, že se jen přesunou úředníci z MŠMT (to se přejmenuje) do jiných kanceláří, jednou tolik se jich ještě pro začátek přidá – a vše pojede vesele dál po starých kolejích. Obavy a věštby poslance Kalouska z nárůstu korupce a chaosu jsou tedy liché – žádné zprávy nebo proklamace o systémových změnách ve sportu nemáme.

Autor: Petr Utěkal | čtvrtek 20.6.2019 12:39 | karma článku: 11,36 | přečteno: 386x
  • Další články autora

Petr Utěkal

Ministerstvo - agentura - sportu podruhé

Tak jsem s nadějí očekával debatu šéfa Agentury Hniličky v OVM. Očekával jsem, že se konečně dozvím, co ta agentura bude dělat, co jsou její hlavní cíle a jak se změní současný chaotický a korupční systém. K

4.11.2019 v 14:32 | Karma: 17,30 | Přečteno: 397x | Diskuse| Sport

Petr Utěkal

Stát a sport 2

Současný stav vztahu státu a tělovýchovy ze všeho nejvíc připomíná Potěmkinovy vesnice. Jsme svědky světoborných prohlášení vrcholných představitelů ČUS, ČOV a MŠMT, jak se to teď bude dělat dobře (a za mnohem větší peníze).

7.3.2018 v 9:25 | Karma: 11,22 | Přečteno: 338x | Diskuse| Sport

Petr Utěkal

Stát a sport

V našem sportu a tělovýchově panuje naprosté bezvládí a chaos. Pokud už to někdo řídí, pak jsou to mafie vzešlé z pohrobků STB a ČSTV - a jak už to u takových společenství bývá, výhradně ve prospěch svůj a svých kamarádů.

30.7.2017 v 12:55 | Karma: 12,69 | Přečteno: 392x | Diskuse| Sport

Petr Utěkal

Otevřený dopis ústavním činitelům

Otevřený dopis ústavním činitelům a médiím v záležitosti procesu EIA. Adresováno: Mgr. Tomáš Jan Podivínský ministr životního prostředí Vršovická 1442, 100 10 PRAHA 10 Kancelář prezidenta republiky Ing. Jiří Rusnok, premiér vlády ČR Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu ČR Předsedové poslaneckých klubů politických stran v Parlamentu ČR Veřejný ochránce práv ČTK Veřejnoprávní televize a rozhlas Transparency International Protikorupční policie

11.8.2013 v 17:04 | Karma: 10,00 | Přečteno: 876x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Utěkal

NIMBY

NIMBY – to je zkratka hesla „Not In My Back Yard“, neboli volně přeloženo „nikoliv na mém dvorku“. Poněkud pejorativně se tak označují sdružení, či aktivity občanů, protestující proti nějakým veřejně prospěšným stavbám, které dotyční na svém dvorku či za svými humny prostě nechtějí. Těžko říct, kdo tento slogan vymyslel, ale nejspíš to bude nějaký úředník státní správy, který byl nadmíru podrážděn tím, že si někdo dovoluje protestovat proti plánu vybudovat na jeho dvorku úložiště jaderného odpadu, nebo přes něj vést železnici. Označením NIMBY se má patrně zpochybnit oprávněnost a závažnost takových protestů.

28.4.2013 v 20:32 | Karma: 8,88 | Přečteno: 480x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno 

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Jste pryč, když jiní umírají? Ukrajinci v branném věku přišli o konzulární služby

23. dubna 2024  12:37

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 930x
Jsem člověk, který se řídí svým rozumem. Vše, co nemá logiku a postrádá elementární etiku, mne irituje.

Seznam rubrik