Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepřítel státu

Nepřítelem našeho státu není ani Al-Kaida, čínské šunty, polské potraviny, evropská unie, nepřizpůsobiví občané, ba dokonce ani parlament, u kterých by se to nabízelo. Poněkud překvapivě je to důchodce, specielně pracující důchodce.

Posuďte sami:

1) Pracující důchodce musí odvádět pojistné na důchodové pojištění. Vůbec nechápu proč. Odpracoval zákonnou dobu, po kterou pojistné odváděl, čímž splnil podmínky zákona o sociálním pojištění a na základě toho mu byl vyměřen důchod. Ten je ovšem obecně tak mizerný, že si každý kdo může přilepšuje nějakým zaměstnáním nebo živností. Jestliže člověk splní zákonné podmínky pro přiznání důchodu, nevidím důvod, proč mu jiné ustanovení zákona ukládá povinnost platit pojištění dál. Z definice slova POJIŠTĚNÍ vyplývá, že pojištěnec ukládá nějaké prostředky do pojišťovny, která mu po dosažení smluvních podmínek vyplatí dohodnutou sumu. Pracující důchodce však za své platby pojistného už nedostane vůbec nic. Akorát může co dva roky požádat o přepočítání důchodu, což mu vynese tak zhruba 50 Kč ročně. Směšná suma v porovnání s inflací. V každé bance by za stejné vložené peníze dostal jen na úrocích mnohem více. Hlavně však je placení důchodového pojištění důchodci neetické a podle mého názoru protiústavní.

2)  Co je však daleko horší, je ustanovení posledního před koncem roku přijatého zákona o tom, že pracující důchodci jako jediní ze všech daňových poplatníků nesmí odečítat slevu na dani z příjmu. To je zjevně diskriminační zákon, protože poškozuje jednu skupinu obyvatel proti všem ostatním, což odporuje ústavě. Kromě toho taky to postrádá elementární logiku (má snad zákonodárce pocit, že pracující důchodce si žije nad poměry a zneužívá sociální systém?), pokud ovšem účelem tohoto ustanovení není vyhnat důchodce z pracovního poměru či živnostenského podnikání. Tím je dostat do existenčních potíží a posléze do hrobu – což by ovšem státu velmi ulevilo v mandatorních výdajích. Toto znevýhodňování pracujících důchodců nese stejné znaky jako potlačování práv etnických, náboženských či politických skupin, což je trestným činem. Poněvadž stát a jeho úředníci se tohoto trestného činu dopustili v rámci organizované skupiny, měla by zde platit zvýšená trestní sazba. Zejména je podlost uvedeného ustanovení zřejmá při srovnání s naopak zvýhodňováním jiných skupin – poslanci, senátoři, soudci, lékaři, ... Aniž bych chtěl nadstandardní příjmy uvedených skupin napadat, musím podotknout, že způsob, jakým se to děje, je naprosto nesystémový a vůbec neodpovídá reálným poměrům příjmů a nákladů v ČR ve srovnání s jinými zeměmi EU.

Jsem přesvědčen, že zejména ustanovení zákona o zákazu odpočtu slevy na dani z příjmu si zasluhuje ústavní stížnost a vážně uvažuji o jejím podání. Pokud tak mezitím neučiní například ombudsman, jehož pozornosti by si tato záležitost jistě zasloužila. Zvláště pak proto, že uvedený zákon obsahuje chybu, pomocí které se spekulativně dá zákazu vyhnout.

Autor: Petr Utěkal | čtvrtek 3.1.2013 12:28 | karma článku: 32,69 | přečteno: 1423x
  • Další články autora

Petr Utěkal

Ministerstvo - agentura - sportu podruhé

Tak jsem s nadějí očekával debatu šéfa Agentury Hniličky v OVM. Očekával jsem, že se konečně dozvím, co ta agentura bude dělat, co jsou její hlavní cíle a jak se změní současný chaotický a korupční systém. K

4.11.2019 v 14:32 | Karma: 17,30 | Přečteno: 397x | Diskuse| Sport

Petr Utěkal

Národní sportovní agentura

Tak máme nové ministerstvo sportu. Sice to de jure ministerstvo není, ale de facto jo. Divím se, že to ve Sněmovně prošlo tak těsně, jakkoliv všichni politici i sportovní organizace na současné uspořádání hrdinně nadávali.

20.6.2019 v 12:39 | Karma: 11,36 | Přečteno: 386x | Diskuse| Sport

Petr Utěkal

Stát a sport 2

Současný stav vztahu státu a tělovýchovy ze všeho nejvíc připomíná Potěmkinovy vesnice. Jsme svědky světoborných prohlášení vrcholných představitelů ČUS, ČOV a MŠMT, jak se to teď bude dělat dobře (a za mnohem větší peníze).

7.3.2018 v 9:25 | Karma: 11,22 | Přečteno: 338x | Diskuse| Sport

Petr Utěkal

Stát a sport

V našem sportu a tělovýchově panuje naprosté bezvládí a chaos. Pokud už to někdo řídí, pak jsou to mafie vzešlé z pohrobků STB a ČSTV - a jak už to u takových společenství bývá, výhradně ve prospěch svůj a svých kamarádů.

30.7.2017 v 12:55 | Karma: 12,69 | Přečteno: 392x | Diskuse| Sport

Petr Utěkal

Otevřený dopis ústavním činitelům

Otevřený dopis ústavním činitelům a médiím v záležitosti procesu EIA. Adresováno: Mgr. Tomáš Jan Podivínský ministr životního prostředí Vršovická 1442, 100 10 PRAHA 10 Kancelář prezidenta republiky Ing. Jiří Rusnok, premiér vlády ČR Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu ČR Předsedové poslaneckých klubů politických stran v Parlamentu ČR Veřejný ochránce práv ČTK Veřejnoprávní televize a rozhlas Transparency International Protikorupční policie

11.8.2013 v 17:04 | Karma: 10,00 | Přečteno: 876x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 930x
Jsem člověk, který se řídí svým rozumem. Vše, co nemá logiku a postrádá elementární etiku, mne irituje.

Seznam rubrik