Je všechno jenom náhoda?

12. 12. 2012 22:25:04
Vypadá to jako parafráze na známý hit Mirka Černého o atentátech na prezidenty USA Lincolna a Kennedyho. Ale o tom mluvit nechci, i když de facto se též jedná o atentát, a to konkrétně na zdraví a životy občanů tohoto státu.

Řeč je o zabíjení občanů nadměrným hlukem a o úloze vraha – ministerstva zdravotnictví ČR. A nejde zde o sice pozoruhodnou, i když jistě náhodnou (a mazaně upravenou) shodu jmen, dat a čísel. Jde o naprosto plánovitou činnost, která má budit dojem nahodilosti pomocí na růžovo natřených tzv. dobrých úmyslů úředníků tohoto ministerstva.

To, že hluk ničí zdraví a zabíjí, je známá skutečnost. Skoro by člověk očekával, že proti němu bude ministerstvo zdravotnictví bojovat. Když se na to ministra, nebo kohokoliv kompetentního z jeho podřízených zeptáte, zajisté vás ujistí, že to je jedna z jejich priorit. Jenže – když prozkoumáte jejich konkrétní kroky v této záležitosti, nutně musíte dojít k přesvědčení, že je tomu právě naopak.

Česká republika má řadu zákonů a dalších zákonných norem, týkajících se více nebo méně zdraví občanů a jeho ovlivňování hlukem, vibracemi, emisemi a dalšími civilizačními nepříjemnostmi. Je to logické, rozvoj průmyslu (i když o jeho skutečném rozvoji by se u nás dalo s úspěchem polemizovat) přináší i vedlejší efekty v podobě nárůstu výše zmíněných zátěží. Státní správa by ovšem měla usilovat o jejich minimalizaci a o zvýšení ochrany obyvatel a tomu právě ony zákony slouží.

Netvrdím, že byly od počátku perfektní, ale vyhovovaly a daly se používat. Co se hluku týče, obsahovaly tyto normy limity, do kterých se původce hluku musel vejít. V opačném případě se vystavoval nebezpečí postihu a nutnosti vybudovat protihluková opatření. Limity totiž jsou jasné, hluk se dá celkem exaktně měřit a soudy mohly vcelku konzistentně rozhodovat v případných soudních přích.

Najednou se však něco stalo. Zatímco orgány Evropské unie jednoznačně preferují snižování hlukových zátěží a k tomu účelu upravují legislativu, v České republice se státní správa pustila přesně opačným směrem. Nejprve bývalý Hlavní hygienik ČR Dr. Vít začal usilovně prosazovat zvýšení platných limitů. Proti tomu se zdvihla mohutná vlna odporu jak ze strany odborníků z oboru lékařství, akustiky, tak i občanských sdružení se zaměřením na životní prostředí. To jednak málem stálo hlavního hygienika jeho křeslo, jednak donutilo ministerstvo tyto návrhy opustit. Jásání občanů však nebylo na místě. Stejní autoři jako v případě záměru zvýšení limitů připravili návrh Vládního nařízení (NV 272/2011 Sb.), které zdánlivě řešilo pouze metodické pokyny ke způsobu měření a vyhodnocování hluku, ve skutečnosti však skrytě navýšilo limity ještě více, nežli v původním plánu. Jde totiž o to, že toto nařízení ekvilibristicky manipuluje s tzv. nejistotou měření. Zatímco dříve platilo, že je-li nejistota 2 dB (což ovšem není nějaká exaktně stanovená, nebo alespoň konsensuálně dohodnutá hodnota, ani to nevychází z technických parametrů hlukoměrů a jejich třídy přesnosti – to se prostě řeklo...), tak aby byl prokazatelně dodržen limit např. 60 dB, muselo se naměřit 58, což zaručovalo dodržení limitu. Podle nového nařízení však když se naměří 62, má se za to, že limit 60 dB byl dodržen. De facto tak došlo ke zvýšení limitu o 4 dB a je známo, že už zvýšení hluku o 3 dB znamená jeho zdvojnásobení. Takže jestliže podle dřívější metodiky mohlo proletět nad vašimi hlavami za určité období 100 letadel, podle nové je to za stejné období více než 200. Stejné je to u silniční dopravy – stejný hluk jako dřív např. 1000 kamionů způsobí dle ministerstva dnes více než 2000 kamionů.

Je zřejmé, že něco není v pořádku. Proč se orgán státní správy, mající pečovat o naše zdraví snaží zlikvidovat vlastní občany? Proč jim bere možnost se bránit? Zejména u leteckého hluku se díky dalším mazaným administrativním ustanovením, jako je tzv. charakteristický den nelze vůbec právně bránit – k tomu, aby občan prokázal nadlimitní zátěž, musí půl roku na své náklady (cca 500.000 Kč) měřit hluk a poté měření již podle NV 272 vyhodnotit. K čemu pak mu takové výsledky nejméně půl roku poté, co k protiprávnímu jednání možná došlo, jsou?

Stejné subjekty, které vystupovaly proti návrhům na zvýšení limitů, protestují teď proti NV 272/2011, na jejich straně je dokonce i ombudsman. Těžko říct, je-li to co platné. Možná ne, možná ano. Pro ten případ osvědčený tým z ministerstva zdravotnictví připravil nový velký návrh zákona o hluku, který se eufemisticky jmenuje Zákon o ochraně veřejného zdraví před účinky hluku .... Jestliže si myslíte, že výše uvedené podrazy a chyby tento návrh odstraňuje, jste na omylu. Nový návrh zákona jde ještě dál a hygienické limity hluku rovnou ruší. Občane – trhni si nohou, žádné stížnosti na hlučná letiště, dálnice, továrny, technoparty, noční bary, atd. se konat nebudou. Naopak, sám si budeš muset připlatit na případná protihluková opatření a nebude-li se ti to líbit, stát ti uloží věcné břemeno a ještě ti zakáže na tvém majetku stavět.

Je to všechno jenom náhoda?

Nebo je hluková legislativa tvořena na objednávku stavitelů silnic, provozovatelů letišť a hlučných provozů a magistrátů, které špatnou investiční politikou zavinily zvýšení hluku nad únosnou mez a hlukovými limity by byli omezováni a nuceni vynakládat nemalé prostředky na protihluková opatření?

To mi tedy řekněte, proč ji potom tvoří ministerstvo zdravotnictví?

Autor: Petr Utěkal | středa 12.12.2012 22:25 | karma článku: 14.68 | přečteno: 1054x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 930
Jsem člověk, který se řídí svým rozumem. Vše, co nemá logiku a postrádá elementární etiku, mne irituje.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...