Sledujete TV zprávy?

8. 12. 2012 18:41:39
Musím dát za pravdu prezidentu Klausovi, že sledování TV zpráv může člověku způsobit závažné duševní poruchy. Tedy on to přesně takhle neřekl, ale já tomu tak rozumím. Nedosti na tom, že se reportéři úzkostlivě vyhýbají jakémukoliv osobnímu názoru, který by v dané záležitosti snad dali najevo – pod stále slabomyslnou záminkou o vyváženosti reportáží. Přitom je evidentní, že zprávy, reportáže, diskuzní pořady a vysílání vůbec, zdaleka vyvážené nejsou, naopak výběr, stopáž a čas vysílání jsou v přímé úměře plateb příslušných inzerentů.

Já tedy, přes výše uvedené výhrady, televizní zprávy sleduji. Takže jsem se například dozvěděl, že výše zmíněný prezident se s despektem vyjádřil k designovanému jmenování Karolíny Peake ministryní války (pardon – obrany). V tomto případě však s ním nesouhlasím, což se mimochodem stává dost vyjímečně. Fakt nevím, co mu na tom připadá tak divné. Jistě, bylo by možno najít mnohem vhodnějšího kandidáta, ale o to nejde. Jde o to, proč se proti tomu prezident Klaus ohrazuje, když už předtím jmenoval do funkcí ministrů řadu podivuhodně kvalifikovaných jedinců. Tak například ministrem průmyslu a obchodu je anesteziolog, ministrem financí je chemik, ministrem zemědělství strojař, ministryní práce je selka, ministryní kultury učitelka, ministrem životního prostředí právník a bývalý ministr dopravy vystudoval sociální vědy. Mimochodem bývalý ministr obrany je geograf. Co tedy je za tohoto stavu věcí divného na tom, že by jej měla nahradit právnička?

Když to tak po sobě čtu, mám dojem, že už začínám chápat, proč to u nás všechno jde od deseti k pěti.

No a vůbec nejlepší, co jsem v TV zprávách v posledních dnech viděl, byla neuvěřitelná reportáž o tom, jak jsou v zimě kluzké chodníky, jak si na nich lidé lámou kde co a jak se k tomu staví příslušné magistráty. Dojemné záběry na zraněné osoby, ležící na chirurgii, hodlající žalovat své město a nehorázná stanoviska příslušných zastupitelů. V podstatě nám reportéři s naprostým klidem a bez jakéhokoliv komentáře sdělili, že chodníků je moc, uklízí se to blbě a stojí to spoustu peněz. Proto se obce raději – než by vyhazovaly peníze za briskní úklid sněhu – prostě proti případným žalobám pojistí. Vyjde je to mnohem výhodněji, tj. levněji. Žádný reportér se ani nepozastavil nad tím (natož aby se pohoršil), že zranění lidé jsou zastupitelům šumafuk, oni obci ušetří – uklízet nebudou a vysouzené bolestné uhradí pojišťovny. To, že si jejich občané polámou nohy, ruce, žebra, rozbijí si hlavy či se dokonce na kluzkém chodníku zabijí, je vedlejší.

Dříve chodníky uklízeli majitelé přilehlých nemovitostí. V podstatě chránili hlavně sami sebe. Teď ovšem už to je jiné, ze zákona odpovídá za úklid chodníků jejich majitel, což jest až na výjimky obec. Nic proti tomu, proč bych měl být odpovědný za to, že si někdo na obecním chodníku co vede kolem mého domu, natluče? Jenže zastupitelé, jak se zdá, na nic lepšího, než se pojistit, nepřišli. Řekl bych, že se o to ani nijak zvlášť nesnažili. Podle mne těch možností, jak učinit zákonu zadost a udržovat chodníky čisté, je víc. Například jsem nikde neslyšel, že by obec požádala majitele nemovitostí o placený úklid okolo nich vedoucích chodníků a nabídla jim na to smlouvu. Stejně to musí dělat, nechce-li se zabít jen co vyjde z domu, když obec místo úklidu vymetá pojišťovny. Počítám, že většina majitelů by na to přistoupila. Chodníky by byly uklizené a zcela jistě by to bylo levnější, než pojistné, které s přibývajícími žalobami poroste. A hlavně – bylo by zřejmé, že obec se o své občany stará, nikoliv pouze o to, aby zastupitelé byli před zákonem chráněni.

Autor: Petr Utěkal | sobota 8.12.2012 18:41 | karma článku: 24.16 | přečteno: 1726x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 30.74 | Přečteno: 426 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.83 | Přečteno: 1504 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.96 | Přečteno: 252 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 189 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 254 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 930
Jsem člověk, který se řídí svým rozumem. Vše, co nemá logiku a postrádá elementární etiku, mne irituje.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...