Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát a sport 2

Současný stav vztahu státu a tělovýchovy ze všeho nejvíc připomíná Potěmkinovy vesnice. Jsme svědky světoborných prohlášení vrcholných představitelů ČUS, ČOV a MŠMT, jak se to teď bude dělat dobře (a za mnohem větší peníze). 

Jenže - neřídili snad tyto instituce sport až dosud? A to tak, že to dovedli k absenci jakéhokoliv systému, totálnímu nedostatku finací (tam, kde by měly být) a k nezřízenému řádění mafií ve sportu?

Naprosto nechápu, proč by stát - pokud chce smysluplně plnit svou roli ve sportu a tělovýchově obecně - měl v tomto chaosu pokračovat? Proč by měl nadále být ve vleku šíbrů, co si ze sportu udělali dojnou krávu?

Stát musí jasně definovat své zájmy a priority ve sportu a musí je umět prosazovat. A to zákonem a prostřednictvím státního orgánu. A já se obávám, že to nemůže být nějaká agentura. Co to je - agentura? Zprostředkovatel? Někdo, koho si najmu, aby za mne udělal něco, co bych sice chtěl, ale neumím to? Někdo, kdo bude radit - ale komu?

Úsměvné je, když se dočítám, že předseda ČUS Jansta tvrdí, že bude spoluvytvářet nový systém podpory sportu - no a co proboha dělali doteď? Skutečně si myslí, že by stát měl udělat kozla zahradníkem?

A všimněte si, že se stále mluví jen o penězích. Nikdy o systémových změnách v organizaci tělovýchovy, i když podle mne by právě o to mělo jít. Tvrdím, že ať do této džungle nalijete jakékoliv množství peněz, výsledek se nedostaví. Jen se zvýší korupce.

Prvním a základním krokem k založení fungujícího systému sportu musí být definování jednotlivých subjektů:

1) stát - co stát chce, jaké jsou jeho priority, jak je chce prosazovat, které subjekty budou jeho partnery, kolik peněz na to chce věnovat, jak a podle jakých kritérií je bude rozdělovat a kde na to vezme.

2) sportovní organizace - to jsou sportovní svazy. Ty jsou plně odpovědny za svou činnost a za dosažné výsledky.

3) státní správa - kraje, obce. Ty mají nezastupitelnou úlohu ve velmi důležité oblasti tělovýchovy - tzv. oblasti Sportu pro všechny.

Neméně důležité je definovat oblasti tělovýchovy a míru jejich vztahu ke státu:

1) státní reprezentace - oblast, kterou stát bude podporovat. Musí se stanovit kritéria hodnocení - výsledky, význam jednotlivých sportů ve světovém měřítku, zájem na zvýhodnění (protože tam jsou výsledky a předpoklad úspěchu). Sportovní svazy a organizace budou příjemci takto stanovených financí - na reprezentaci.

2) spolková tělovýchova - to je oblast, kterou stát podporovat nebude. Je ve výlučné péči sportovních svazů. Zjednodušeně řečeno jsou to ligové a další soutěže. 

3) mládež a sport pro všechny - zde opět má hlavní podíl na zajištění stát.

Je jasné, že se jednotlivé složky prolínají, ale právě proto musí být stanovena jasná pravidla, aby státní podpora mířila adresně tam, kam stát chce. A jednotlivé subjekty musí tato pravidla respektovat a dodržovat. Proto musí být přijat Zákon o sportu.

Stát pak musí mít jediný úřad, který to bude řídit. A obávám se, že jen agentura to být nemůže, aby mohl ten úřad uplatňovat zákon, musí mít takové pravomoci, že už to de facto bude ministerstvo.

ČUS nebo nějakou jinou formu ČSTV stát potom nepotřebuje. jestliže sportovní svazy usoudí, že nějakou svoji střešní (odborovou) organizaci potřebují, mohou si ji samozřejmě vytvořit, ale platit ji budou ze svého (podotýkám, že nikoliv z peněz na reprezentaci a mládež). Pak nechápu, proč by to dělaly. Ona totiž ČUS není nic jiného, než organizace na prosazování zájmů určitých subjektů - bez ohledu na obecný prospěch.

ČOV - samostatný subjekt, národní olympijská organizace, součást MOV. Jak již jeho název a definice říká, má na starosti olympizmus v zemi a reprezentaci na OH. Není státním orgánem a nemá v tomto smyslu žádné pravomoci. Jsou ovšem země, kde tomu tak je a NOV pak plní funkci ministerstva (třeba v Itálii), ale podle mne to není optimální varianta, státní orgán ve sportu se musí zodpovídat jen vládě, nikoliv ještě nadnárodní korporaci.

Celá věc je samozřejmě mnohem složitější, právě proto ale je nutno její základní schema zásadně zjednodušit. Aby bylo jasno kdo, co, jak a za kolik. Ne jako dnes, kdy se svolá asi tak tisíc lidí, kde se mele páté přes deváté, nakonec se odhlasuje připravené usnesení - a nic se nestane. Jen předseda vydá prohlášení do novin (jak je stát okrádá).

Pominul jsem třeba zdroje financování sportu ze strany státu - pomocí fondu, který bude kapitolou státního rozpočtu a do kterého budou proudit daně z určených druhů podnikání. Nebo právní postavení profi sportovců, což dnes zcela chybí a třeba ligový fotbalista se považuje tu za podnikatele, tu za zaměstnance, tu za pracovníka na dohodu - jak se to zrovna hodí.

No ale - obávám se, že stát neví, co chce. Nebo pokud jo, je mu jedno, že vše zůstane při starém. Jen aby měl klid, naleje do té žumpy další miliardu.

Autor: Petr Utěkal | středa 7.3.2018 9:25 | karma článku: 11,22 | přečteno: 338x
  • Další články autora

Petr Utěkal

Ministerstvo - agentura - sportu podruhé

Tak jsem s nadějí očekával debatu šéfa Agentury Hniličky v OVM. Očekával jsem, že se konečně dozvím, co ta agentura bude dělat, co jsou její hlavní cíle a jak se změní současný chaotický a korupční systém. K

4.11.2019 v 14:32 | Karma: 17,30 | Přečteno: 397x | Diskuse| Sport

Petr Utěkal

Národní sportovní agentura

Tak máme nové ministerstvo sportu. Sice to de jure ministerstvo není, ale de facto jo. Divím se, že to ve Sněmovně prošlo tak těsně, jakkoliv všichni politici i sportovní organizace na současné uspořádání hrdinně nadávali.

20.6.2019 v 12:39 | Karma: 11,36 | Přečteno: 386x | Diskuse| Sport

Petr Utěkal

Stát a sport

V našem sportu a tělovýchově panuje naprosté bezvládí a chaos. Pokud už to někdo řídí, pak jsou to mafie vzešlé z pohrobků STB a ČSTV - a jak už to u takových společenství bývá, výhradně ve prospěch svůj a svých kamarádů.

30.7.2017 v 12:55 | Karma: 12,69 | Přečteno: 392x | Diskuse| Sport

Petr Utěkal

Otevřený dopis ústavním činitelům

Otevřený dopis ústavním činitelům a médiím v záležitosti procesu EIA. Adresováno: Mgr. Tomáš Jan Podivínský ministr životního prostředí Vršovická 1442, 100 10 PRAHA 10 Kancelář prezidenta republiky Ing. Jiří Rusnok, premiér vlády ČR Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu ČR Předsedové poslaneckých klubů politických stran v Parlamentu ČR Veřejný ochránce práv ČTK Veřejnoprávní televize a rozhlas Transparency International Protikorupční policie

11.8.2013 v 17:04 | Karma: 10,00 | Přečteno: 876x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Utěkal

NIMBY

NIMBY – to je zkratka hesla „Not In My Back Yard“, neboli volně přeloženo „nikoliv na mém dvorku“. Poněkud pejorativně se tak označují sdružení, či aktivity občanů, protestující proti nějakým veřejně prospěšným stavbám, které dotyční na svém dvorku či za svými humny prostě nechtějí. Těžko říct, kdo tento slogan vymyslel, ale nejspíš to bude nějaký úředník státní správy, který byl nadmíru podrážděn tím, že si někdo dovoluje protestovat proti plánu vybudovat na jeho dvorku úložiště jaderného odpadu, nebo přes něj vést železnici. Označením NIMBY se má patrně zpochybnit oprávněnost a závažnost takových protestů.

28.4.2013 v 20:32 | Karma: 8,88 | Přečteno: 480x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 930x
Jsem člověk, který se řídí svým rozumem. Vše, co nemá logiku a postrádá elementární etiku, mne irituje.

Seznam rubrik