Petr Utěkal

Otevřený dopis řediteli ČT - Ing. Petru Dvořákovi, MBA

25. 04. 2013 17:09:07
Vážený pane řediteli, v minulých dnech byly v ČT odvysílány dva pořady, týkající se záměru skupiny PENTA na vybudování veřejného mezinárodního letiště Vodochody. Oba pořady obsahovaly značné množství polopravd i zjevných lží, neověřených, nebo alespoň podivným způsobem ověřených informací a celé působily dojmem spíše na objednávku vyrobených promo-klipů, nežli objektivních reportáží. Takový postup by snad bylo možno akceptovat u komerčního, nikoliv však u veřejnoprávního média.

Bohužel musím konstatovat, že tento postup uplatňuje ČT již řadu let, prakticky od okamžiku, kdy výše jmenovaný záměr naprosto nepotřebného letiště, nanejvýš nevhodně umístěného uprostřed hustě obydleného území, navíc již nyní velmi zatíženého co se životního prostředí týče, byl zveřejněn.

Celou tu dobu se snažíme s vedením ČT dohodnout na prezentaci stanovisek odpůrců letiště, kterých je nemalé množství. Jsou organizováni v devíti občanských sdruženích a ve sdružení obcí Stop letišti Vodochody. Ani jednou jsme ovšem k tomu nedostali žádný prostor, ačkoliv jsme příslušným orgánům ČT několikrát předali podklady, uvádějící odvysílaná tvrzení na správnou míru. Naše stížnosti v tomto směru, a to jak na vedení, tak na Radu ČT, zůstaly de facto bez odezvy. Jediným výsledkem je, že v každém takovém pořadu se nyní objevuje velmi zjednodušená zmínka o tom, že existují odpůrci letiště, kterým vadí hluk.

Ve zmíněných pořadech bylo jako hotová věc oznámeno, že majitel letiště má již potřebná kladná vyjádření a že letiště bude do roka 2016 zprovozněno (během zmíněných let ČT stejnou informaci odvysílala již několikrát, ovšem jako termíny byly uváděny roky 2008, 2010 či 2012). Nezaznělo ovšem, že v kauze letiště Vodochody probíhá zákonný proces EIA, který zdaleka není ukončen a o jeho výsledku nemůže být až do vydání závěrečného stanoviska ministerstva životního prostředí nic známo. ČT tedy odvysílala buď nepravdivou informaci, nebo nějakým – evidentně korupčním – způsobem získala informace, které dosud nebyly zveřejněny, dokonce ani poskytnuty účastníkům řízení, jimiž jsou zmíněná občanská sdružení a obce.

Další informace, vesměs prezentované ředitelem Letiště Vodochody panem Kačurem, jsou rovněž účelová tvrzení, mající ospravedlnit záměr a získat pro něj mediální podporu. Jedná se zejména o vlastní záměr (přeprava 3,5 milionu cestujících), podmínek provozu (vyloučení nočních letů), či vznik tisíců pracovních míst. Všechna tato tvrzení, a mnoho dalších, lze velmi snadno vyvrátit.

To určitě nelze u informací, které v pořadech ovšem nezazněly, totiž o negativním vlivu na zdraví zasažených obyvatel vlivem nadměrného hluku a imisí, o bezpečnostních rizicích provozu, daných přítomností zásobníků plynů a pohonných hmot v bezprostřední blízkosti letiště, ani o ztrátě hodnoty všech nemovitostí v regionu, jejíž suma se pohybuje v řádu miliard. A právě takové informace by veřejnoprávní televize měla svým koncesionářům přinášet.

Vážený pane řediteli, věřím, že nahlédnete oprávněnost našich námitek a jako první ředitel či manager ČT navážete s oficielními představiteli odpůrců letiště dialog a poskytnete jim oprávněný prostor v pořadech, týkajících se této kauzy.

S pozdravem

Ing. Petr Utěkal

předseda OS Klidná Bášť

Autor: Petr Utěkal | karma: 22.82 | přečteno: 1198 ×
Poslední články autora