Petr Utěkal

Nejen, že jsou blbci nebo darebáci – ještě si z nás dělají srandu

10. 02. 2013 23:42:36
No uznejte sami – navrhují zákon, že když bude státní dluh větší, než 45% HDP, sníží si plat o 20%! Fakt nechápu, jak by se tím dluh zmenšil a jestli to tedy je vůbec míněno vážně. Spíš mám dojem, že se mi politici vysmívají. I tak budou mít nejméně čtyřikrát větší plat než já (ostatně si jej nedávno prozřetelně zvýšili) a je jasné, že každou korunou vyplacenou na mzdy politiků, se státní dluh zvětšuje. Oni totiž žádnou hodnotu, která by se dala prodat, neprodukují, to děláme my. Z toho, co přitom vyděláme (ale i spotřebujeme), platíme daně a to je právě HDP (hlavně).

Politici ve čtyřstupech vystupují v televizi, kde se tímto úžasným nápadem chlubí a patrně očekávají, že jim budeme tleskat. No doufám, že se neurazí, když to neudělám. Prý – kdo špatně hospodaří, nemá právo na vyšší plat. Podle mého názoru kdo špatně hospodaří, nemá právo na žádný plat, alespoň v každé solidní firmě to tak chodí. Hospodaříš s mými prostředky špatně, máš výpověď. A politici hospodaří s veřejnými, tj. našimi prostředky. Zřejmě to dělají špatně, když už sami navrhují, že se za to „jako potrestají“ – dřív než je vyhodíme (nejspíš v příštích volbách). Patrně se domnívají, že národ je banda dementů, kteří jim to zbaští, nebo se nám prostě vysmívají. Tento dojem podporuje fakt, že jedním dechem prohlašují, že (do konce volebního období) už nebudou zvyšovat daně. To je doslova nehorázná drzost. Jednak do konce volebního období už zbývá jenom rok, jednak je právě zvýšili až dost, některé dokonce i do budoucna. Je totiž stanoveno, že se některé daně zvýší v příštích měsících, nebo od dalšího nového roku. A to nemluvím o odvodech zdravotního a sociálního pojištění – což jest také forma daně, protože vybrané prostředky končí ve státním rozpočtu, které se rovněž budou zvyšovat. Počítám, že kdyby i přes proklamované snížení platů politiků státní dluh stále rostl, klidně budou vyhlášeny daně nové – když už se ty stávající nemají zvyšovat.

Já bych očekával, že politici přijdou místo výše zmíněné provokace s návrhy, jak budou onen dluh snižovat – že třeba přestanou kupovat zbraně (z ciziny, zbraně od našich výrobců se prakticky až na výjimky nekupují – i když to by právě byl krok ke zvýšení výroby, zaměstnanosti a tedy i výběru daní), zrekvírují kmotry politiků nakradené miliardy, přestanou vyhazovat peníze na předražené dálnice, za mafiánskou fotoelektřinu, podpoří proexportní schopnosti našich výrobců tím, že jim budou poskytovat příslušné služby a zastoupení v zahraničí (ne jen posílat stohy brožur a maily plné seznamů nejrůznějších veletrhů s objednávkami drahých prezentací), atd.

Předmětný návrh zákona je stejná blbost, jako by zásobovač, který měl nakoupit pro strojírenský podnik železo, šrouby, nářadí a jiný materiál, přišel za majitelem firmy s tím, že sice nic toho nekoupil, polovinu peněz ukradl a za zbytek hostil prostitutky a jiné pochybné existence, ale to nic, snižte mi o 20% plat a já to budu dělat dál. A až jednou prošustruju míň, zase mi ten plat zvýšíte!

Prostě politici jsou blbci a darebáci a ještě se nám vysmívají. Jak dlouho ještě?

Autor: Petr Utěkal | karma: 24.71 | přečteno: 780 ×
Poslední články autora