Česko - Slovensko má talent

Není pochyb o tom, že jak Česko, tak Slovensko oplývá lidmi s nejrůznějším talentem. Otázkou je, zda je jim to co platné, zda jej dokážou nějak uplatnit. Stejnojmenná soutěž televizní stanice Prima Family si zjevně nic takového – tj. nalezení a uplatnění talentu – za cíl neklade. Jde v tomto případě o název nanejvýš eufemistický.

Ponechme stranou jasně komerční charakter tohoto pořadu. Ten je zřejmý ze snahy přimět co nejvíce lidí k posílání sms za dražší cenu. To mi na tom až tak nevadí, ostatně poslání esemesky je dobrovolné a nikdo nikoho k němu nenutí.

Co mi ale vadí, je etická stránka věci. Do soutěže se samozřejmě přihlásí celá řada exotů, exhibicionistů i naprostých magorů, tomu se zabránit nedá. Ale též řada nesporných talentů. Dokonce víc, než kolik činí kvóta pro postup do závěrečných kol. Porotě, která musí činit selekci, její úkol nezávidím.

Vyčítám jí ale nehoráznost, které se dopustila v posledním díle. Se slzou v oku nepustila mezi posledních 16 některé fakt talentované lidi, i když o výběru některých postupujících by se dalo polemizovat. Prostě – talentů je mnoho, míst v semifinále málo. Proč ovšem za tohoto stavu věcí rozhodla porota poslat mezi semifinalisty někoho, kdo evidentně žádný talent nemá, navíc ani elementární soudnost, je záhadou. Odůvodnění, že tato individua vzbudila gaudium (často nepochopitelně vyvolávané porotcem Martinem Dejdarem) u obecenstva v sále, je trapné.

Jedním z hlavních argumentů poroty, zejména porotce J. Slávika, pro vyřazení účastníka byla skutečnost, že to co předvedli, by nedělalo dobré jméno Česku a Slovensku v cizině a nezaslouží si poslat do Las Vegas. Pozoruhodné je, že u 16. účastníka semifinále jim tento jistě rozumný a oprávněný argument nevadil.

Zdá se ovšem, že tento kult neschopných individuí, hlupáků a magorů je celospolečenským problémem. Sněmovny a zastupitelské sbory jsou takových jedinců plny. Usuzuji tak z toho, co tyto instituce plodí. Nevím, jestli se tak děje úmyslně – aby se proboha nenašel někdo schopnější, nebo prostě při jakémkoliv výběru rozhodují nikoliv kritéria kvality, nýbrž nějaká jiná účelová. Pokud tomu tak je, pak nás ochraňuj Bůh a všichni svatí.

Patrovič na hrad!

Autor: Petr Utěkal | pondělí 12.11.2012 11:55 | karma článku: 14,74 | přečteno: 1255x
  • Další články autora

Petr Utěkal

Národní sportovní agentura

20.6.2019 v 12:39 | Karma: 11,36

Petr Utěkal

Stát a sport 2

7.3.2018 v 9:25 | Karma: 11,22

Petr Utěkal

Stát a sport

30.7.2017 v 12:55 | Karma: 12,69